Ontwerp voor kookpot die zonne-energie opslaat om ’s nachts te gebruiken

UTRECHT – Er zijn genoeg kookpotten die met behulp van de zon op bepaalde plekken in de wereld als fornuis kunnen dienen, maar wat nog ontbreekt is een gril die de zonne-energie opslaat.

Studenten en een wetenschapper van MIT hebben een ontwerp gemaakt voor een kookpot die dat kan: de Wilson Solar Grill, vernoemd naar de professor die het bedacht.

Met een speciale lens wordt zonlicht gebruikt om een container met lithiumnitraat op te warmen.  Deze container dient als batterij om de warmte op te slaan. De hitte kan tot 25 uur na opwarming nog gebruikt worden om tot ruim 200 graden Celsius te koken.

Leefomstandigheden

De gril zorgt er niet alleen voor dat groen gekookt kan worden na het ondergaan van de zon, maar verbetert ook de leefomstandigheden. Het koken op een traditionele pot zorgt in afgelegen gebieden voor veel luchtvervuiling.

Voorlopig gaat het nog maar om een ontwerp. Studenten van MIT zijn er mee bezig geweest het project uit te werken. Daar kwam een video uit voort en wat meer informatie, maar een concreet productieontwerp blijft uit.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!