Oostenrijks team test ultradunne zonnecel van perovskiet met miniatuurvliegtuig

UTRECHT – Een groep wetenschappers uit Oostenrijk heeft een ultradunne zonnecel gemaakt van perovskiet die nog steeds een rendement heeft van 12 procent.

De zonnecel heeft een dikte van maar 3 micrometers. Met een oppervlakte van een vierkante meter weegt de zonnecel maar 5,2 gram met toch een vermogen van 120 watt.

Dit is een nieuw record voor vermogen per gram, merken de onderzoekers op in het wetenschappelijke journaal Nature Materials.

Perovskiet is het nieuwe wondermateriaal voor zonnecellen en andere elektrische toepassingen, maar om dit geval er een zonnecel van te maken moesten de onderzoekers nog een aantal problemen oplossen.

Slijtage

Zo is perovskiet gevoeliger voor de condities in de omgeving. Het materiaal slijt snel als het wordt blootgesteld aan water en bij slijtage ontstaan er problemen voor de metalen elektrodes.

Zonnecel,

Om zonnecellen van perovskiet te maken is een speciale coating nodig voor bescherming, maar dit maakt de zonnecel juist weer dikker en zwaarder. Voor een ultradunne zonnecel maakte het team gebruik van een speciale laag om de metalen contacten te beschermen.

Miniatuurvliegtuig

Voor een test werden de zonnecellen vastgemaakt aan een miniatuurvliegtuig en een kleine zeppelin. De cellen bleken zoals verwacht te werken, maar het grootste probleem blijft nog de korte levensduur van de zonnecel.

De coatings werken nog maar enkele dagen, hoewel de levensduur onder optimale omstandigheden kan worden verlengd naar enkele maanden.

Lees hier meer over het onderzoek 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!