Oostenrijkse onderzoekers veranderen Co2 in alcohol

AMSTERDAM – Een groep wetenschappers in Oostenrijk gebruiken elektriciteit en enzymen om koolstofdioxide om te zetten in alcohol, dat op zijn beurt weer gebruikt kan worden als brandstof.

Bier
©: Wikipedia Creative Commons/Benreis

“We proberen op een elektrochemische wijze Co2 te verminderen”, zo vertelde Stefanie Schlager tijdens een conferentie onlangs, zo meldt IEEE.

Hoewel het omzetten van Co2 naar soorten alcohol zoals methanol en butanol en het weer gebruiken ook leidt tot de uitstoot van Co2, kan het recyclen ervoor zorgen dat er minder fossiele brandstoffen nodig zijn.

De Oostenrijkers gebruiken dehydrogenases, enzymen die ook in de lever voorkomen, die moleculen afbreken door zuurstof toe te voegen. Een normale methode om Co2 om te zetten in alcohol bleek te duur.

Zonne-energie

De wetenschappers ontwikkelden daarom een elektrochemische reactie met elektriciteit. Het proces bleek niet alleen herhaalbaar, maar het kan ook complexe alcohol zoals ethanol en butanol produceren, die veel energie kunnen opslaan.

“Ik vind het een erg aangename aanpak”, aldus Schlager. Volgens haar is het gebruik van zonne-energie of andere vormen van groene energie de beste bron van de gebruikte elektriciteit in het proces. Ze denkt dat het op den duur zelfs als een opslagmethode voor zonnestroom kan functioneren.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!