Oude Noorse kantoren worden groene-energiecentrales

AMSTERDAM – In Noorwegen willen ontwikkelaars oude kantoorblokken uit de jaren ’80 transformeren van energieslurpers in energiecentrales.

Een oud gebouwdDoor middel van geothermische energie en zonnepanelen worden 2 kantoorblokken radicaal gerenoveerd en ‘energie-positief’ gemaakt.

Hiermee gaan de ontwikkelaars een van de grootste problemen in de strijd tegen klimaatverandering aanpakken. Gebouwen verbruiken 40 procent van de wereldwijde energieconsumptie en stoten een derde van alle door de mens gemaakte broeikasgassen uit.

Vaak wordt groene energie alleen betrokken bij de constructie van nieuwe gebouwen, terwijl 80 procent van de bestaande gebouwen in 2050 waarschijnlijk nog steeds bestaan.

Samenwerking

Achter de renovatie van de Noorse gebouwen zit een samenwerking van Noorse organisaties en het aluminiumconcern Hydro. Volgens topman Svein Richard Brandtzaeg zit er een enorm potentieel in renovaties.

“Wij denken dat dit de eerste keer ter wereld is dat een normaal kantoorblok wordt gerenoveerd naar zulke strikte standaarden.”

De beide gebouwen, 3 en 4 verdiepingen hoog, gebruiken zwarte houten gevels die warmte vasthouden. Het interieur is zo opgedeeld dat er geen ventilatoren nodig zijn voor de luchtcirculatie en de isolatie zorgt ervoor dat er 90 procent op het energieverbruik wordt bespaard.

Energierekening

Het project kost ongeveer 110 miljoen kroon (bijna 15 miljoen euro). Volgens de initiatiefnemers is voor de lange termijn renderend om iets te doen aan het verlagen van de energierekening voor warmte en licht.

De Europese Unie heeft voorgeschreven dat nieuwe gebouwen vanaf 2019 netto bijna geen energie meer mogen gebruiken.

Gerelateerde artikelen

6 gedachten over “Oude Noorse kantoren worden groene-energiecentrales

 • 23 oktober 2018 om 04:06
  Permalink

  除皺特點 純度高,效果好 見效迅速,無創無痛 安全精準,表情自然 唯一在臨床有20多年的注射材料,全球超過11000000人使用 適用範圍 魚尾紋、額頭紋、眉間紋、鼻紋和頸部皺紋都可以祛除; 最適合於早期的、不太明顯的皺紋 不須使用任何的鎮靜劑或局部麻醉劑,且Botox除皺治療後可立即繼續進行正常的活動。 Botox除皺可以利用午休時間約診即可,完全不影響工作的安排。BOTOX肉毒桿菌素是一種高度純化的蛋白質,經過注射之後,能夠使導致動態皺紋的肌肉得到放鬆,它能夠阻斷導致肌肉收縮的神經細胞,使面部線條變得平滑並防止新皺紋形成。全球銷量第一品牌 在中國唯一獲得SFDA、FDA批准用於醫療美容的肉毒桿菌素 唯一一個擁有40年安全記錄的肉毒桿菌素 在70個國家獲得批准使用 BOTOX肉毒杆菌素

 • 19 november 2018 om 05:50
  Permalink

  Gael Clichy has vowed to put his injury hell behind him and help Manchester City charge to the Premier League title. The left back was absent for the first four months of the season but has returned to action. Manchester City defender Gael Clichy vows to put injury woes behind him for Premier League title push

 • 31 juli 2019 om 00:56
  Permalink

  I am a mother and I really needed this info thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!