PitPoint en Biobrandstoffabriek Hardenberg slaan handen ineen voor groengasproductie

PitPoint en Biobrandstoffabriek Hardenberg gaan een strategische samenwerking aan om groen gas te produceren. De fabriek in Hardenberg gaat op termijn ongeveer 42 miljoen kubieke meter groen gas per jaar produceren; de gasbehoefte van 30.000 huishoudens.

Samen met Bio Rights, een eco-technologieonderneming die duurzame energiefabrieken ontwikkelt, zetten de partijen deze fabriek op met als doel versneld de productiecapaciteit van biobrandstoffen uit afval (red. tweedegeneratiebiobrandstoffen) in Nederland uit te bouwen tegen kostprijzen die op termijn kunnen concurreren met fossiele brandstoffen.

De reden dat PitPoint in de productie van groen gas investeert, is de groeiende behoefte aan groen gas in het transport. In het klimaatakkoord is een rol voor biobrandstoffen in het transport weggelegd. Groen gas is een van de meest effectieve methodes om klimaatverandering tegen te gaan en de luchtkwaliteit te verbeteren op een kostenefficiënte manier.

De fabriek in Hardenberg zal uiteindelijk zo’n 70 arbeidsplaatsen opleveren. Het innovatieve productieproces bestaat uit een aantal bewezen technologieën die zijn gecombineerd op industriële schaal. Hetwordt gemaakt door de vergisting van een mengsel van bewerkte mest en bermgras dat uit de omgeving rond Hardenberg komt. De biobrandstoffenfabriek is uniek in zijn soort en de eerste fabriek die Bio Rights ontwikkelt. De vraag naar groen gas wordt vanwege de energietransitie volgens de betrokken partijen in de toekomst alleen maar groter en daarmee ook de behoefte aan schaalbare en repliceerbare productiecapaciteit. (foto: PitPoint)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!