Plug-in vliegtuig van Airbus moet in 2017 het luchtruim bestormen

AMSTERDAM – De Europese vliegtuigbouwer heeft tijdens de vliegshow bij Parijs de E-Fan 2.0 tentoongesteld, een elektrische tweezitter die een huur lang emissieloos kan vliegen.

De E-Fan kan snelheden behalen tot 218 kilometer per uur. Het vliegtuig heeft enkele lthium-ion batterijen in de 10 meter lange vleugels en 2 elektrische motoren met een opgeteld vermogen van 60 kilowatt.

Airbus investeert zo’n 20 miljoen euro in het ontwerp en de ontwikkeling van de E-Fan 2.0. Vorig jaar ging het prototype voor het eerst de lucht in. De show in Parijs wordt gebruikt om enkele demonstratievluchten te doen.

Airbus is van plan om de tweezitter in 2017 of begin 2018 op de markt te brengen. De vliegtuigbouwer verwacht dat vooral scholen geïnteresseerd zullen zijn. Voor 2019 staat een grotere E-Fan 4.0 met ruimte voor 4 mensen gepland.

Het laatste vliegtuig moet voor de algemene markt geschikt zijn. Beide vliegtuigen zijn de opmaat voor meer emissieloze vliegtuigen van Airbus. Uit utieme streven is om in 2050 een elektrisch vliegtuig met ruimte voor 100 mensen te bouwen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!