‘Geloof’ in klimaatverandering sterk gecorreleerd met politieke voorkeur

UTRECHT – Vooral politieke voorkeur houdt verband met of een persoon ‘gelooft’ dat klimaatverandering bestaat en door de mens wordt veroorzaakt.

Dit schrijven onderzoekers in een nieuwe paper in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change.

De onderzoekers hebben in het rapport geen nieuw onderzoek gedaan, maar vooral de vele peilingen en rapporten die al zijn opgesteld over het onderwerp nageplozen.

In totaal zijn 200 peilingen en studies met gegevens uit 57 landen nagekeken. Er werd onder andere gekeken naar standaard karakteristieken zoals geslacht, leeftijd en opleiding, maar ook naar minder goed definieerbare variabelen zoals ‘groene identiteit’.

Lager opgeleid

De onderzoekers kwamen erachter dat 2 vooroordelen niet klopten. Klimaatontkenners bleken niet vooral lager opgeleid te zijn. Er is wel een verband tussen een lage opleiding en klimaatontkenning, maar dit was niet heel sterk.

Ten tweede, klimaatontkenners waren niet vooral oude, blanke mannen. Er is wel een kern van waarheid in dit stereotype, maar ook dit verband is niet heel sterk.

Het sterkste verband werd gevonden bij politieke deologie. Mensen die eerder links stemmen, staan meer open voor het idee van klimaatverandering dan mensen die rechts stemmen. Zo zouden ook een diepere filosofie ten aanzien van de vrije mark gecorreleerd zijn, stelt Matthew Hornsey van de universiteit van Queensland tegenover de Sydney Morning Herald.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!