Praktijkproef in Afrika met goedkoop ‘groen’ toilet

UTRECHT – In Ghana wordt een praktijktest gehouden met een toilet dat goedkoop te maken is, geen water nodig heeft, maar wel stroom en schoon water kan produceren. 

Het toilet, de Nano Membrane Toilet, geheten, is een uitvinding van onderzoekers aan de Cranfield Universiteit.  

Van buiten lijkt het toilet conventioneel, maar van binnen is het uniek. Als het deksel dicht gaat, komt de ontlasting met een rotatiemechanisme in een sedimentatiekamer. Nare geuren worden zo geblokkeerd.

Het afval wordt daarna gefilterd met een speciaal nanomembraan dat de watermoleculen scheidt van de rest van de ontlasting. Zo wordt voorkomen dat bacteriën of andere delen meegaan in het water.

Energie

De ontlasting die overblijft, wordt met een schroef in een tweede kamer gebracht. Wat hier precies moet gebeuren, zijn de uitvinders nog niet over uit, maar voorlopig is het plan om het afval te verbranden om energie op te wekken. Deze energie moet het filterproces van stroom voorzien en genoeg extra elektriciteit produceren voor een klein elektrisch apparaat.

Het enige afval dat overblijft is de as dat achterblijft na het verbranden. De wetenschappers denken dit te kunnen gebruiken voor boeren. 1 toilet is genoeg voor een huishouden van ongeveer tien personen.

Met steun van de Bill & Melinda Gates Foundation wordt het toilet straks gebruikt bij een test in Afrika. Doel is om het toilet te verhuren aan huishoudens voor minder dan 5 dollarcent per dag.

©: Cranfield University
©: Cranfield University
©: Cranfield University
©: Cranfield University

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!