Primeur Noord-Holland: slimme vrachtwagens communiceren met verkeerslichten

In de regio Schiphol is een proef gestart waarin vrachtwagens voor het eerst met verkeerslichten communiceren, via het 4G-netwerk van KPN. Dat is een primeur.

In de proef werkt de provincie Noord-Holland samen met KPN, VolkerWessels onderneming Vialis, Dynniq, FloraHolland, Rietveld, Dobbe transporten het Rijksprogramma Beter Benutten.

Elke dag rijden er duizenden vrachtwagens van en naar het gebied. Het voorkomen van onnodig afremmen en optrekken van vrachtwagens zorgt voor minder uitstoot, minder vertraging, minder brandstofkosten en betrouwbaardere reistijden.

Verkeerslichten zijn afgestemd op naderende vrachtwagens. Wanneer de chauffeur het verkeerslicht nadert, communiceert zijn vrachtwagen met het verkeerslicht voor hem. Op basis van de locatie van de vrachtwagen worden de positie en snelheid van de vrachtwagen doorgegeven. Hierna wordt er een berekening gemaakt op welk moment de vrachtwagen het verkeerslicht zal passeren, de on-board unit van de vrachtwagen geeft de chauffeur vervolgens een snelheidsadvies zodat hij niet hoeft te stoppen. Indien mogelijk past het verkeerslicht de groentijd aan zodat de vrachtwagen veilig en zonder te stoppen het kruispunt kan passeren.

Het gebied rond Schiphol leent zich goed voor een proef om vrachtwagens beter door te laten rijden. Er rijden veel vrachtwagens en er zijn meerdere provinciale wegen met verkeerslichten.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!