Primeur Ouderkerk aan den IJssel met 100 procent gerecycled asfalt

KWS, een VolkerWessels-onderneming, en het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard voeren een pilot uit: toepassing van 100 procent gerecycled asfalt in de deklaag van een weg voor gemotoriseerd verkeer.

Op de Oudelandseweg en Lekkerkerkse Kerkweg in Ouderkerk aan den IJssel wordt voor het eerst een proefvak van ruim 700 meter ingericht met volledig gerecycled asfalt. Duurzaam hergebruik van asfalt dat volledig uit oud freesasfalt bestaat, is mogelijk door de toepassing van het HERA-System van de Asfaltcentrale Rotterdam, waar KWS Infra Rotterdam deels eigenaar van is. Door aan het oude asfalt een biologisch verjongingsmiddel verkregen uit dennenolie toe te voegen, wordt voor het eerst een 100 procent gerecycled asfalt gerealiseerd dat gelijkwaardig is aan ‘gewoon’ asfalt.

Het asfalt wordt in de Asfaltcentrale Rotterdam gerecycled door middel van het HERA-System. In 2012 werd deze installatie geïnstalleerd, het is de enige ter wereld met deze specifieke techniek. Recycling van asfalt gebeurt normaal gesproken door directe verhitting van de grondstoffen. Het HERA-System werkt door indirecte verhitting.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!