Programma Logistiek: dagelijks 290 vrachtwagens minder in Brabantse spits

Het is 23 bedrijven in Brabant gelukt hun logistiek nog beter in te richten, waardoor er dagelijks 290 vrachtwagens en bestelbussen minder in de spits rijden. Een resultaat van het programma Logistiek in Brabant.

‘Met 1 nachtrit op en neer met een Langere Zwaardere Vrachtwagencombinatie (LZV-)combinatie plaatsen we 4 volledige vrachtwagens buiten de spits,’ vertelt Pim van Eijk van Gebroeders van Eijk uit Asten. ‘En dat is nog maar 1 van de maatregelen die we hebben ingevoerd. Wij zijn echt op ideeën gebracht door het programma.’

Bedrijven zijn op 2 manieren gefaciliteerd vanuit het programma. Als eerste hebben logistieke experts samen met de bedrijven plannen ontwikkeld voor verbeteringen in hun logistieke proces. Die plannen zijn doorgevoerd en bedrijven kregen subsidie wanneer zij aantoonbaar minder in de spits reden dan voorheen. Veel ingezet zijn avond- en nachtlevering, ICT- en planningstools, crossdocken en standtrailers. De deelnemende bedrijven hebben hun processen structureel anders ingericht en moesten zelf ook geld investeren, wat de kans groot maakt dat de dagelijkse spitsmijdingen blijvend zijn.

Als 2e is een marktplaats opgezet. Op de marktplaats zijn dienstverleners actief die er met hun diensten voor zorgen dat hun klanten spitsmijdingen realiseren. De dienstverleners zijn vooral gericht op containers die over water of per spoor vervoerd worden, waardoor de spits op de weg wordt gemeden.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!