Provincie Groningen experimenteert met reflecterend en stil asfalt

UTRECHT – De provincie Groningen gaat een proef doen met reflecterend materiaal in stil asfalt. Hierdoor moet de provincie 30 procent kunnen besparen op de openbare verlichting.

Vandaag is het eerste stuk proefasfalt geplaatst op de provinciale weg N980 tussen Oldekerk en Sebaldeburen.

Onderzoekers willen weten of het materiaal na gebruik nog steeds het geluid reduceert en zorgt voor een besparing op de verlichting.

Als stil asfalt gecombineerd kan worden met reflecterend materiaal, bespaart dat niet alleen energie, maar zorgt dat ook voor minder spoorvorming.

Lichte kleur

Door de lichte kleur wordt de temperatuur van het asfalt in de zomer niet zo hoog, waardoor er minder sporen in  het asfalt ontstaan. Hierdoor is minder onderhoud aan de weg nodig.

Verder verbetert de verkeersveiligheid, omdat er door een goede wegdekreflectie een beter contrast ontstaat tussen weg en berm. Andere verkeersdeelnemers en obstakels op de weg worden beter zichtbaar en zo kunnen weggebruikers beter anticiperen op verkeerssituaties.

Bewoners uit andere dorpen hebben ook interesse in de proef. Bij een informatieavond over de herinrichting van de bebouwde kom van dorpen Adorp en Sauwerd vroegen bewoners of het mogelijk was om ook daar reflecterend asfalt te gebruiken in combinatie met stil asfalt. Als de proef bij Sebaldeburen bevalt, wordt het materiaal ook in deze dorpen geplaatst.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!