Provincie Zuid-Holland neemt slim laadplein elektrische auto’s in gebruik

De provincie Zuid-Holland heeft in haar parkeergarage het slimme laadplein van EVSmart in gebruik genomen. Een concept dat vanuit één onzichtbaar basisstation tientallen elektrische auto’s kan aansluiten, in plaats van afzonderlijke laadpalen per parkeerplaats.

Schaarse, gereserveerde parkeerplaatsen in een straat of parkeerterrein zijn daarmee verleden tijd volgens de provincie. Automobilisten – elektrisch, hybride of niet-elektrisch – hebben straks weer de vrijheid om overal te parkeren. De provincie gebruikt het laadplein om haar groeiende vloot elektrische auto’s te kunnen laden.

In de parkeergarage zijn 25 laadpunten voor elektrische auto’s en 24 voor elektrische fietsen gerealiseerd. De volledig elektrische dienstvoertuigen van de provincie kunnen hier dagelijks laden. Ook bezoekers en medewerkers kunnen met hun eigen laadpas gebruikmaken van de laadpunten.

Oprichter Bram Coremans van EVSmart is dankbaar voor het vertrouwen van de provincie Zuid-Holland: ‘De provincie geloofde erin. Zo’n opdrachtgever is onontbeerlijk om als start-up je product verder te ontwikkelen.’ Coremans, die jarenlang als gemeenteambtenaar aan de andere kant van de tafel zat, ontwikkelde zijn laadplein als combinatie tussen prijs, vormvrijheid, duurzaamheid en efficiëntie waarmee aangesloten voertuigen geladen worden. ‘De aansluitpunten zijn zo klein dat deze ingebouwd kunnen worden in allerlei aanwezige elementen zoals plantenbakken, muurtjes en lantaarnpalen. Tegelijkertijd zijn de kosten per parkeerplaats zo laag dat het niet langer nodig is om de laadplekken met kruizen vrij te houden. Prijs is geen beperking om een heel parkeerterrein of straat te voorzien van laadpunten.’

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!