Recordzonnecel produceert stroom voor 4 cent per kwh

AMSTERDAM – Het Duitse onderzoeksconcern Manz claimt een dunne-film zonnecel te hebben ontwikkeld die een record efficiëntie heeft bereikt. Met een conversieratio van 14,6 procent kan de cel voor 4 cent per kilowattuur produceren in Spanje en 8 cent per kwh in Duitsland.

Een zonnecel die een conversierecord heeft doorbroken“De nieuwe technologie heeft de potentie om de zonne-industrie te revolutionaliseren”, aldus Dieter Manz, oprichter en CEO van het bedrijf. Het nieuws wordt bevestigd door technisch dienstverlener TÜV Rheinland.

Manz heeft een zogenaamde CIGS-paneel ontwikkeld, CIGS staat voor copper, indium, gallium en selenium en worden ook wel dunne-film zonnepanelen genoemd omdat ze veel dunner gemaakt kunnen worden.

Conversierecord en nieuwe productiemethode

Het bedrijf claimt niet alleen een conversierecord te hebben gezet met de zonnecel, maar ook door een meer geautomatiseerde productiemethode, CIGSfab genaamd, de kosten fors te hebben verlaagd.

Een conversie van 14,6 procent is nog lang niet het eindpunt, aldus Manz. In het laboratorium zijn ratio’s bereikt van 20,3 procent.

Opmars Chinese zonnepanelen

Manz voorspelt dat de opmars van Chinese zonnepanelen zal worden gestopt door deze uitvinding. “Bijna alle (Chinese) bedrijven maken geen geld met hun zonnepanelen”, aldus Manz.“Met deze machine kunnen paneelfabrikanten niet alleen in China geld verdienen, maar overal op de wereld.”

“De zonnesector zal terugkeren naar winstgevendheid door deze technologie. De kosten voor zonne-energie staan nu op een gelijk niveau met stroom uit fossiele brandstoffen.”

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Manz

6 gedachten over “Recordzonnecel produceert stroom voor 4 cent per kwh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!