Recyclaar citroenschillen haalt 1 miljoen euro kapitaal op

De BOM Brabant Ventures, Stichting DOEN en ABN-AMRO investeren samen ruim 1 miljoen euro in PeelPioneers. De start-up gebruikt het geld voor de bouw van een recyclinginstallatie voor citrusschillen op het terrein van Renewi in Son. Renewi gaat ook voor de aanvoer van schillen zorgen.

De nieuwe installatie is dit najaar operationeel. De samenwerking van waste-to-productbedrijf Renewi en PeelPioneers brengt een circulaire oplossing dichterbij voor de verwerking van 250 miljoen kilo citrusschillen die jaarlijks worden weggegooid. Omdat de schillen voor problemen zorgen bij de compostering en vergisting van gft-afval, komt een groot deel terecht in verbrandingsovens. Waardevolle grondstoffen gaan daarmee verloren.

PeelPioneers verwacht met de installatie dagelijks 25.000 tot 50.000 kilo citrusschillen te verwerken tot etherische oliën en citruspulp: die onder meer worden gebruikt als ingrediënt voor reinigingsmiddelen en als hoogwaardige bijvoeding voor vee. Daarnaast zullen op termijn ook andere bestanddelen van de schillen, waaronder cellulose en pectine, worden verwerkt tot waardevolle producten. De schillen worden door Renewi ingezameld bij supermarkten, horeca en cateringbedrijven.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!