Shell neemt belang in waterstofbedrijf HyET Hydrogen

HyET Hydrogen, met vestigingen in Arnhem en het Amerikaanse Berkeley, kondigt een strategische samenwerking aan met Shell Technology Ventures (STV) en het Platinum Group Metals (PGM) Investment Programme van Anglo American Platinum.

Beide partijen verwerven een minderheidsbelang in HyET Hydrogen. De belangstelling van beide bedrijven is te danken aan de elektrochemische compressie- en zuiveringstechnologie voor waterstof, die HyET ontwikkeld heeft.

Het bedrijf stelt hierover ‘Sterk gecomprimeerde waterstof kan een grote hoeveelheid elektrische energie opslaan; veel meer dan conventionele batterijen. Ter vergelijking: een auto rijdt ongeveer 100 kilometer op 1 kilogram gecomprimeerde waterstof, terwijl hij slechts 1 kilometer rijdt op de energie die is opgeslagen in 1 kilogram batterijen. Het vermogen om waterstof op kosteneffectieve en betrouwbare wijze te comprimeren zal een belangrijke rol spelen bij het versnellen van de acceptatie van brandstofcel-elektrische  personenauto’s (Fuel Cell Electric Vehicles ofwel FCEV’s) en andere voertuigen zoals vrachtwagens en bussen die op waterstof rijden.’

HyET en Shell Hydrogen hebben in de slipstream van de transactie al overeenstemming bereikt over een samenwerking die gericht is op de ontwikkeling van compressiesystemen, die specifiek bedoeld zijn voor de toepassing in openbare waterstoftankstations.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!