Deze sixpackhouder is eetbaar voor zeedieren

UTRECHT – De plastic houders van een sixpack bier zijn één van de grote bronnen van plastic vervuiling in de Verenigde Staten. Veel van de houders komen uiteindelijk in de oceaan terecht.

Geschat wordt dat er jaarlijks 1 miljoen vogels en 100.000 zeezoogdieren en schildpadden sterven door de plastic houders, die vooral in de VS populair zijn

De Amerikaanse brouwerij Saltwater Brewery heeft er iets op gevonden met sixpackhouders die gemaakt zijn uit pulp van de bijproducten van het brouwproces zoals tarwe en gerst. De houders zijn bio-afbreekbaar, maar net zo sterk als de plastic tegenhangers.

Omdat de houders eetbaar zijn, ontstaat er geen gevaar meer voor het zeeleven. 

Productie opschroeven

Vooralsnog heeft het bedrijf, gevestigd in Florida, nog niet heel veel van de houders gemaakt. Gustavo Lauria van de brouwerij vertelt tegenover Creativity-Online dat hij hoopt de productie te kunnen opschroeven naar 400.000 per maand.  

De kosten voor de houder nog wel wat hoger, maar Saltwater Brewery hoopt het speelveld gelijk te trekken door de grote brouwerijen over te halen ook dergelijke houders te gaan gebruiken. Als de productie van de houders daarmee kan worden verhoogd, kunnen de productiekosten worden verlaagd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!