Slijtage windturbines gaat veel minder snel dan gedacht

AMSTERDAM – Windturbines kunnen veel langer meegaan dan eerder gedacht. Tot 25 jaar blijven ze stroom produceren.

Windmolens in Noord-Holland
C: Gamesa

Dit schrijven Engelse onderzoekers van de Imperial College in Londen.

Een gebruikstijd van 25 jaar is standaard voor windturbines, maar er was eerder twijfel over of de molens die leeftijd wel zouden halen.

Ouder onderzoek concludeerde namelijk op basis van kansberekening dat windturbines na 10 jaar al een derde van hun productieviteit verloren.

Hierdoor zouden windturbines economisch weinig nut hebben om duurzame energie te produceren.

Lokale winddata

De wetenschappers van het Imperial College konden met lokale winddata van ruimteorganisaties NASA zien wat de windsnelheden waren bij een windmolen. Die gegevens werden gekoppeld aan de productiviteit van de turbine.

Zo werd duidelijk dat windmolens van 19 jaar nog steeds driekwart van hun originele piekcapaciteit hebben, dubbel zoveel als in eerdere onderzoeken werd geclaimd.

Tot 25 jaar zouden de turbines effectief blijven, eenzelfde leeftijd als gasturbines die gebruikt worden in energiecentrales.

Moderne windturbines

Het onderzoek laat ook zien dat modernere turbines nog beter presteren dan de oudere, wat suggereert die die misschien nog langer gebruikt kunnen worden.

“Onze studie geeft zekerheid en helpt investeerders te zien dat windparken een aantrekkelijke investering kan zijn voor de lange termijn”, aldus co-auteur Iain Staffel.

Lees hier de samenvatting van het onderzoek

Gerelateerde artikelen 

Foto copyright: Gamesa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!