‘Sloot al genoeg om overtollige energie in op te slaan’

AMSTERDAM – Een sloot is al genoeg om overtollige groene stroom in op te slaan. Waterschappen zouden hun rekening omlaag kunnen brengen met deze vorm van energieopslag.

Dit blijkt uit een test die het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) heeft gedaan, zo schrijft de Volkskrant.

Het Hoogheemraadschap deed een test met het pompen van water als er een overschot van groene energie was op de markt en de energieprijzen dus laag zijn. Als er weinig groene stroom was, en dus hogere energieprijzen, werden de pompen stilgezet.

Door speciale software wordt het mogelijk gemaakt om op de beste momenten de stroom in te kopen. Het beleid levert lagere kosten op en de overschotten aan groene stroom die worden veroorzaakt door de variabiliteit worden alsnog gebruikt.

De gemalen van de waterschappen zijn geen kleinverbruikers. Het HHNK gebruikt per jaar ongeveer 30 miljoen kilowattuur elektriciteit, net zoveel als 8.000 huishoudens. In heel Noord-Holland verbruiken de waterschappen na Schiphol en de Hoogovens de grootste hoeveelheid elektriciteit.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!