Smeltende permafrost zorgt niet voor plotselinge klimaatverandering

AMSTERDAM – De dooiende permafrost in de poolgebieden zorgt er niet voor dat klimaatverandering plots een forse stimulans wordt gegeven door een abrupte uitstoot van koolstof.

Dit schrijven onderzoekers van de Universiteit Utrecht en de Northern Arizone University in een artikel voor Nature.

Hoewel eerder altijd werd gesuggereerd dat broeikasgassen abrupt en in korte tijd uit de dooiende permafrost vrij zullen komen, concluderen de onderzoekers in dit nieuwe artikel dat dit proces veel geleidelijker zal gaan.

De groep onderzoekers voorspelt verder dat vijf tot vijftien procent van de koolstof in de permafrost aan het eind van deze eeuw blootgesteld is aan de atmosfeer.

“In het jaar 2100 is het aandeel broeikasgassen afkomstig van permafrostdooi ongeveer een kwart van wat we aan fossiele brandstoffen uitstoten”, zegt klimaatonderzoeker Jorien Vonk. “Dat lijkt nog niet zo veel, maar als het permafrost eenmaal aan het dooien is kan dat eeuwen zo doorgaan.”

Volgens de onderzoekers spleen natuurlijke ecosystemen ook een grote rol in de klimaatverandering. “Mensen kunnen de voorzet geven door fossiele brandstoffen te verbranden of door ontbossing, maar natuurlijke ecosystemen, zelfs in afgelegen plekken als het poolgebied, dragen evengoed bij aan de klimaatopwarming”, aldus wetenschapper Ted Schuur.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!