Solar Impulse 2 breekt wereldrecord op weg naar Hawaï

AMSTERDAM – Zonnevliegtuig Solar Impulse 2 heeft een wereldrecord gebroken op de vlucht van het Japanse Nagoya naar Hawaï. Het vliegtuig is inmiddels over de helft en nog nooit is een vliegtuig zolang alleen op zonne-energie in de lucht geweest.

Het vorige record stond op 80 uur en piloot André Borschberg vliegt inmiddels al 3 dagen en nachten achtereenvolgend op zonne-energie.

Ook heeft Borschberg en zijn team het record gebroken voor langste solovlucht in een vliegtuig. In 2006 vloog de Amerikaan Steve Fosset 76 uur lang in zijn eentje in een vliegtuig tijdens een tocht om de wereld.

Solar Impulse 2 heeft inmiddels 73 procent van de etappe afgelegd. Borschberg zal naar verwachting in totaal 120 uur lang in zijn vliegtuig zitten voor de landing in Honolulu. Vanuit Hawaï wordt de tocht doorgezet naar Arizona aan de Amerikaanse westkust

Solar Impulse vertrok begin deze week nadat het vliegtuig lang aan de grond stond in China en Japan. De weersomstandigheden bleken telkens in het nadeel van het zonnevliegtuig. “De eerste 24 uur waren technisch”, legt Borschberg uit. “Maar de tweede dag zat ik echt goed in de missie. Het duurde even voordat ik een vertrouwensrelatie kon opbouwen met het vliegtuig.”

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!