Solar team Delft haalt Twentse concurrent in bij World Solar Challenge

UTRECHT – Het solar team van de TU Delft heeft in de voorlaatste “zenuwslopende” etappe het team van de universiteit van Twente ingehaald.

Er zit nu enkele minuten verschil tussen de Nederlandse teams. Het Nuon Solar Team moet nog een afstand afleggen van maar 180 kilometer in de laatste etappe. Naar verwachting komen de teams tussen 02.00 en 03.00 uur aan bij de finishlijn in Adelaide.

Volgens het team van Delft was het een kwestie van tijd voordat de concurrent uit Twente ingehaald zou worden. “Nuna8 is in goede conditie, we hadden lekker veel zon gevangen en de accu zat vol. Het enige wat echt lastig was, was het verkeer”, aldus teamleider Mark Hupkens.

De wegen worden steeds drukker naarmate de zonneauto’s verder in het zuiden komen. Ook hebben de wegen meer bochten “waardoor je niet altijd zeker weet of er een tegenligger aan komt of niet”.

Afremmen

Volgens het team van Twente moest hun coureur tijdens de race afremmen om te voorkomen dat er een onveilige situatie zou ontstaan.

De studenten zijn nog optimistisch over hun kansen. “Er kan nog van alles gebeuren, de strijd is zeker nog niet gestreden”, zegt teamlid Maarten van Poppelen. “Onze zonneauto’s zijn om 17.00 uur erg dichtbij elkaar gestopt, de verschillen zijn ontzettend klein”.

Eindhoven

Concurrenten hebben de Nederlandse teams al bijna niet meer. Het Amerikaanse team uit Michigan moet al bijna een uur toegeven. De Japanners uit van de Tokai University staat op een uur en 10 minuten.

In de Cruiser-klasse staat het team uit Eindhoven nog steeds op de tweede plek achter het Japanse team van Kogakuin Het verschil bedraagt bijna een uur, maar de Eindhovenaren voelen de concurrentie van het Duitse team van Bochum dat op maar 4 minuten staat.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!