Spanjaarden ontwikkelen goedkopere drijvende windmolen

UTRECHT – Een groep onderzoekers van de technische universiteit van Catalonië heeft een drijvende windmolen ontworpen waarmee zij denken voor 12 cent per kilowattuur stroom te kunnen produceren.

Het ontwerp, WindCrete geheten, maakt het mogelijk om drijvende windturbines bij grotere dieptes te verankeren. Tegelijk zou het nieuwe prototype goedkoper zijn om te bouwen en te onderhouden.

In het ontwerp wordt gebruik gemaakt van beton in plaats van kostbaar metaal. Hiermee worden de bouwkosten met 60 procent verlaagd.

Waarin de Windcrete vooral verschilt van andere drijvende windmolens is de diepte die het water minstens moet hebben, namelijk 90 meter.

Maximale diepte

Voordeel is wel dat de turbine geen maximale diepte heeft. Eenzelfde ontwerp wordt bijvoorbeeld gebruikt bij olieplatforms in de Golf van Mexico bij een diepte van 2.300 meter.

Drijvende windturbines, die bij grotere dieptes kunnen worden geplaatst dan andere windmolens op zee, worden waarschijnlijk steeds gewoner in de toekomst.

Onlangs gaf de Schotse overheid het groene licht om een drijvend windpark op zee te bouwen voor de kust van Aberdeenshire. Het project, dat een vermogen van 30 megawatt krijgt, wordt ontwikkeld door het Noorse Statoil en komt naar verwachting online eind 2017.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!