Stapelen van zonnecelen kan kosten zonne-energie gelijk maken aan aardgas

AMSTERDAM – Een nieuwe productiemethode kan het stapelen van zonnecellen praktisch mogelijk maken. De innovatie belooft een fors hoger rendement bij zonnepanelen.

Zonnecellen van Solland Solar
C: Pufin Power Group

Als wordt gesproken over het verhogen van het rendement van zonnecellen, gaat het vaak over exotische materialen of fysieke fenomenen.

Een veel simpelere methode zou ook wel eens uitkomst kunnen bieden. Een Amerikaanse startup heeft een methode bedacht waarbij zonnecellen op een goedkope en snelle manier kunnen worden gestapeld.

Als het werkt ligt een rendement van 50 procent binnen handbereik. Conventionele zonnecellen zetten ongeveer 25 procent van de energie om in zonlicht.

3 innovaties

Het bedrijf, Semprius genaamd, heeft 3 innovaties gedaan. Er is een nieuwe goedkoper manier ontwikkeld om zonnecellen op elkaar te stappelen, een eigen wijze om zonnecelen elektrisch te verbinden en een nieuw soort lijm om de cellen op elkaar te houden.

Semprius gebruikt voor de zonnecellen, kleine individuele zonnecellen van maar een millimeter groot. Dit verlaagt de kosten voor koeling en verbetert de efficiëntie.

Het stapelen van zonnecellen wordt al gebruikt bij sommige zonnepanelen, maar dit kan niet bij alle halfgeleidermaterialen. Semprius wist de methode toe te passen op een zonnecel van 3 verschillende materialen op een vierde zonnecel. Normaliter zou de combinatie niet mogelijk zijn.

Concurrerende technologie

Het bedrijf maakte 2 verschillende versies van de zonnecellen, 1 met een efficiëntie van 43,9 procent en 1 met een rendement van 44,1 procent.

Binnen 3 tot 5 jaar moet een zonnecel worden gemaakt die in de praktijk ook fabriceerbaar is met machines, maar zelfs dan zijn er nog stappen nodig om de technologie concurrerend te maken.

Een fabriek met een productiecapaciteit van 80 tot 100 megawatt die hoogrenderende zonnecellen maakt, kan op termijn tegen 5 cent per kilowattuur aan zonnecellen produceren, verwacht het concern. Dit maakt het qua kostprijs vergelijkbaar met fossiele brandstoffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!