Start pilot duurzaam logistiek model inzameling bedrijfsafval Amsterdam-Zuidoost

Een consortium van bedrijven in Amsterdam-Zuidoost, ‘Zuidoost Circulair’, heeft samen met TNO, SUEZ en Renewi het startsein gegeven voor het initiatief ‘Logistiek Slim Samenwerken’. Doel: het realiseren van een duurzamere oplossing voor de logistiek van afvalinzameling.

Met als resultaat schonere lucht en minder (en schonere) inzamelwagens door de gezamenlijke inzameling van bedrijfsafval. In Amsterdam-Zuidoost slaan de Johan Cruijff Arena, ING, ABN AMRO, CSU, Nationale Nederlanden, Nuon, AMC en de Hogeschool van Amsterdam de handen ineen om, onder leiding van TNO en met ondersteuning van de Hogeschool van Amsterdam, duurzame projecten te realiseren gericht op circulaire economie.

Het nieuwe logistieke model voor afvalinzameling krijgt gestalte in de pilot Cross Chain Control Center (4C) dat mede wordt gefinancierd door de Topsector Logistiek. Tijdens de pilot werken SUEZ en Renewi in samenwerking met het consortium aan de gezamenlijke inzameling van bedrijfsafval. Beide afvalverwerkers hebben de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek (Green Deal ZES) ondertekend en hierbij sluit deze pilot goed aan. Door de krachtenbundeling wordt de CO2-uitstoot en het aantal transportbewegingen sterk verminderd. Zo zorgt de inzet van minder en schonere inzamelwagens voor minder geluidsoverlast, een verhoging van de verkeersveiligheid en een betere doorstroming van verkeer.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!