Stedin sluit zich aan bij wereldwijd initiatief voor blockchain

Stedin bundelt samen met 9 internationale energiepartijen zijn krachten in de stichting Energy Web Foundation (EWF). EWF is opgericht door het Amerikaanse Rocky Mountains Institute en start-up bedrijf Grid Singularity.

De partijen willen met het principe van blockchain een efficiëntere energie-uitwisseling tussen energieverbruikers en duurzame energieopwekkers mogelijk maken.

De partijen waarmee Stedin binnen EWF samenwerkt zijn Centrica plc, Elia, Engie, Royal Dutch Shell plc, Sempra Energy, SP Group, Statoil ASA, TWL (Technical Works Ludwigshafen) en Tokyo Electric Power Co (Tepco).

Blockchaintechnologie verlaagt de kosten van transacties. Dat komt omdat slechts één kopie van de gegevens van transacties wordt opgeslagen. Hierdoor zijn afstemming en afhandeling overbodig. Blockchaintechnologie kan in potentie een belangrijke en mogelijk zelfs revolutionaire rol spelen in de energiesector. Belangrijk, omdat de blockchaintechnologie zowel de kosten van energierekeningen kan verlagen als de behoefte aan werkkapitaal bij transacties op de groothandelsmarkten voor gas of elektriciteit. En revolutionair omdat het interactie op het grensvlak tussen distributiesystemen en consumenten mogelijk maakt. Interactie tussen miljoenen energie-installaties, zoals verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen, boilers, elektrische voertuigen, batterijen en zonne-energiesystemen. Bovendien ondersteunt het energieleveranciers en netbeheerders bij het op grote schaal integreren van meer variabele duurzame energiecapaciteit tegen veel lagere kosten.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!