Straten met zonnecellen wekken genoeg zonnestroom op voor geheel land

AMSTERDAM – Een Amerikaans bedrijf ontwikkelt een speciaal soort straat met zonnecellen erin. Als alle wegen vervangen worden met de technologie kunnen ze genoeg stroom produceren voor een heel land.

Het bedrijf, Solar Roadways genaamd, probeert nu via een crowdfundingplatform 1 miljoen dollar op te halen.

Inmiddels heeft de onderneming al bijna 3 ton aan investeringen gekregen.

De technologie van het bedrijf bestaat uit zeshoekige zonnepanelen van glas bezaaid met led-lichten.

14 miljard kilowattuur zonnestroom

Het bedrijf past de businesscase toe op de Verenigde Staten. Als alle geschikte wegen met zonnecellen worden bedekt kan 14 miljard kilowattuur aan zonnestroom worden opgewekte, uitgaande van een efficiëntie van 18,5 procent van de zonnecellen.

Dit is genoeg voor de hele VS. Verder benadrukt het bedrijf dat de technologie bijvoorbeeld wegen ook vrij kan houden van sneeuw en ijs.

Kosten van de technologie

Er is ook een reden om sceptisch te zijn. De oprichters van het bedrijf, Jill en Scott Brusaw, zeggen op dit moment nieuwe berekeningen te maken over de kosten van de technologie.

Eerdere schattingen kwam 56 biljoen dollar voor het plaatsen van de zonnecellen op alle wegen. Volgens de ondernemers zou deze investering zich in 22 jaar terug verdienen door de besparing op stroomkosten, maar er wordt getwijfeld aan deze berekening.

De besparing die wordt gemaakt op asfaltkosten, die dan dus niet hoeven te worden gemaakt, zouden bijvoorbeeld te hoog worden geschat.

Bekijk hier de video

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!