Studenten Eindhoven gebruiken mierenzuur om waterstof op te slaan

UTRECHT – Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hopen de voordelen van elektrische auto’s en voertuigen op waterstof te combineren met een auto op mierenzuur.

Ze zijn begonnen met een klein schaalmodel van één meter dat donderdag is gepresenteerd en willen in 2017 de eerste auto hebben die op mierenzuur rijdt.

Vorig jaar ontdekte onderzoekers uit Eindhoven een chemische reactie waarmee waterstof met CO2 snel om te zetten is in mierenzuur en andersom.

De studenten gaan een poging doen om deze chemische reactie in een auto te laten plaatsvinden. De waterstof die uit het proces moet ontstaan wordt weer gebruikt voor een elektromotor.

Brandstofinfrastructuur

In gebruik is het proces daarom vergelijkbaar met het tanken van benzine. Volgens de initiatiefnemers kan mierenzuur ook gemakkelijk worden overgenomen door de bestaande brandstofinfrastructuur.

Met mierenzuur worden enkele nadelen van motoren op waterstof of elektriciteit hopelijk opgelost. Elektrische auto’s hebben een beperkt bereik.  Met waterstof kan een elektrische auto langer doorrijden op één tank, maar waterstof heeft als nadeel dat het vervoer en opslag ervan duur is en dat het onder hoge druk vervoerd moet worden.

MIerenzuur, TU Eindhoven
©: Bart van Overbeeke

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!