Studenten Eindhoven maken biologisch afbreekbare brug van ijs en papiervezels

UTRECHT – Studenten van de technologische universiteit van Eindhoven gaan in Finland een biologisch afbreekbare brug maken van ijs, versterkt met papiervezel.

De 65 meter lange brug is gebaseerd op een ontwerp van Leonardo da Vinci, krijgt een vrije overspanning van 35 meter, en wordt daarmee de grootste ijsbrug ooit. 

In totaal vertrekken zo’n 150 studenten naar Finland om de brug te maken. Het project staat onder leiding van studenten van de TU Eindhoven.

Op 13 februari moet de vijf meter brede brug klaar zijn. Om te demonstreren dat de brug zeker stevig genoeg is voor voetgangers, zal er een twee ton zware auto de brug opgaan.

Twee procent papiervezel

De brug wordt gemaakt met water waar twee procent papiervezel aan is toegevoegd. Door de vezels is dit water in bevroren toestand drie keer zo sterk als normaal ijs en bovendien tien keer zo taai.

Dat water spuiten de studenten in dunne laagjes op een grote opgeblazen ballon die als mal dient, en het bevriest bijna instant. Wanneer de constructie stevig genoeg is, wordt de ballon eronder weggehaald.

De brug is gebaseerd op een ontwerp van Leonardo da Vinci voor een nooit gerealiseerde brug over de Bosporus. De ijsbrug heeft hetzelfde constructieprincipe als de brug van Da Vinci: de gehele constructie ondervindt alleen drukbelasting. De papiervezels die achter blijven na het smelten van de brug in het voorjaar, zullen gebruikt worden als compost.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!