Studenten TU Delft winnen prijs met bio-lenzen

UTRECHT – Studenten van de TU Delft zijn in de prijzen gevallen bij een wedstrijd in Boston. Met hun project “Opticoli”, bacteriecellen die zelfstandig een bio-lens produceren, wonnen zij een gouden medaille.

Verder wonnen ze nog drie extra prijzen: beste nieuwe applicatie, beste model en het meest innovatieve DNA fragment. In deze categorieën  versloegen ze teams afkomstig uit de hele wereld. Ook waren ze genomineerd voor de beste website.

iGEM is een wedstrijd om maatschappelijke problemen op te lossen met behulp van synthetische biologie: het bewerken van micro-organismen. Op deze manier kun je onder andere bacteriecellen een speciale functie geven.

Zelfstandig

De uitdaging voor het TU Delft iGEM team  was om de bacteriecellen zelfstandig een lens te laten produceren. “Ruim een half jaar hard werken in het lab heeft zich uitbetaald. Heel gaaf dat ons unieke onderzoek naar biologische lenzen op internationaal vlak wordt erkend en gewaardeerd!”, aldus Esengül Yildirim, een van de begeleiders van het team.

De biolenzen zijn veel goedkoper en milieuvriendelijker dan industriële microlenzen. Hierdoor is het interessant om deze te gaan gebruiken voor bijvoorbeeld zonnecellen. Het is al aangetoond dat microlenzen de efficiëntie van zonnecellen aanzienlijk verhogen, maar nu is het ook betaalbaar met deze goedkope biolenzen om het idee in de praktijk te brengen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!