Tabak mogelijk erg geschikt als biobrandstof

AMSTERDAM – Onderzoekers van het Amerikaanse ministerie van Energie hebben 4,9 miljoen dollar gekregen om uit te zoeken hoe geschikt tabak is om te dienen als biobrandstof. Wetenschappers zijn erg positief over de kenmerken van een van de meest geoogste planten ter wereld.

Tabak is ideaal om gebruikt te worden als biobrandstof. Het groeit in grote hoeveelheden in meer dan 100 landen ter wereld. Verder kan het meerdere keren per jaar geoogst worden, heeft het grote bladeren die geschikt zijn om brandstof in op te slaan én het is genetisch aan te passen.

Een veld van 400 hectare aan tabak zou mogelijk genoeg zijn om ruim 3700 liter aan benzine, diesel en kerosine te produceren, volgens de wetenschappers. De onderzoekers willen de planten zo gaan modificeren dat de energie die uit het zonlicht en CO2 komt direct brandstofmoleculen produceert in de bladeren van de tabakplant.

Revolutionair

Maar eerst moet er nog een paar jaar aan onderzoek worden gedaan. Het proces van direct produceren van brandstof in de bladeren van een plant is revolutionair. Nu moeten de overblijfselen van planten eerst gaan gisten voordat er brandstof uit wordt gemaakt.

Verder willen de wetenschappers ervoor zorgen dat de tabaksplant meer CO2 gaat opnemen zodat er beter brandstof wordt geproduceerd. Gewone tabaksplanten “vullen” zich al snel op met CO2. Het doel is om een plant te creëren die voor 20 tot 30 procent uit brandstof bestaat. Het team hoopt binnen 18 maanden de eerste plant te presenteren.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Berkeley Lab

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!