Team achter zonnevliegtuig doet onderzoek naar drones op zonnecellen

UTRECHT – Het team dat met zonnevliegtuig Solar Impulse 2 vorig jaar Hawaï bereikte en in april de tocht om de wereld wil voortzetten, is ook al bezig met het gebruiken van alle kennis voor andere toepassingen.

Er wordt gewerkt aan drones op zonnecellen en de onderzoekers zijn al bijna in de productiefase, volgens Swiss Info. De drones moeten een vervanging worden voor satellieten.

Streven is om de drones maandenlang in de lucht te houden met de kennis die nu gebruikt is om de Solar Impulse dagen achter elkaar te laten vliegen met alleen de zon als energiebron.

Raketten

Groot voordeel is dat bijvoorbeeld niet enorme raketten en grote hoeveelheden fossiele brandstoffen nodig zijn om satellieten de lucht in te schieten.

Solar Impulse 2 dient als inspiratie voor het ontwerp van de drones, die ook wel ‘high altitude pseudo satellites’ of HAPS genoemd. De nieuwe onbemande vliegtuigen moeten lichter worden en efficiënter.

De vliegtuiges moeten een spanwijdte van 30 tot 50 meter krijgen met een gewicht van 50 kilogram. Ter vergelijking; de Solar Impulse 2 heeft een spanwijdte van 72 meter en een gewicht van 250 tot 300 kilogram. De drones zouden voor een periode van 6 maanden op een hoogte van ongeveer 12,4 mijl moeten vliegen.

Solar Impulse zelf vertrekt naar verwachting op 20 april voor het vervolg van de historische tocht om de aarde.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!