Team FAST voorziet bouwplaats van eerste generator op mierenzuur

Team FAST, een studententeam van de TU Eindhoven, ontwikkelt een generator voor bouwplaatsen die elektriciteit opwekt door middel van duurzaam geproduceerd mierenzuur. Hiertoe heeft het team een pilotproject bij de bouw van de N211, in samenwerking met bouwbedrijf BAM Infra en de Provincie Zuid-Holland, geïnitieerd.

De studenten van Team FAST werken al een aantal jaren aan de toepassing van ‘hydrozine’ als energiedrager, dat voor 99 procent bestaat uit duurzaam geproduceerd mierenzuur. Dit hydrozine splitsen ze in waterstof en CO2, waarbij het waterstof wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. De CO2 die vrijkomt wordt weer gebruikt voor de productie van hydrozine, dus netto is de brandstof CO2-neutraal.

Waar het team in eerste instantie focuste op het gebruik van hydrozine in de transportsector – en werken ze aan een bus op deze brandstof – denkt het team dat hydrozine ook op andere terreinen van nut kan zijn, zoals in de bouwsector.

De N211, die wordt ontwikkeld in samenwerking met de provincie Zuid-Holland, moet de eerste CO2-negatieve weg worden dankzij de verschillende duurzame initiatieven die bij het proces betrokken zijn.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!