TEDx-prijs voor Nederlands daksysteem dat windenergie opwekt

AMSTERDAM – Het Integrated Roof Wind Energy System (Irwes) van wetenschappers van de universiteit van Eindhoven hebben de TEDxAmsterdam Award/City of the Future Price gewonnen voor het beste idee voor een betere wereld.

De Integrated Roof Wind Energy SystemHet Irwes is systeem dat op esthetische wijze geïntegreerd kan worden in het dak van een gebouw zonder dat het erg opvalt.

Het systeem is een uitvinding van Alexander Suma, alumnus van de TU Eindhoven. Het werd doorontwikkeld met behulp van Rossela Ferraro in Eindhoven. Samen hebben ze het bedrijf Ibis Power opgericht als Spin-off van de universiteit.

Lagere windsnelheden

Irwes bestaat uit een aantal tunnels die de wind die er inkomt versnellen. In de top van het dak zit een windturbine waar de wind naartoe geleid wordt. De snelheid en volume van de wind wordt vergroot door de tunnels waardoor ook bij lagere snelheden er energie wordt opgewekt.

Volgens de onderzoekers is het systeem ‘rendabel’ voor gebouwen hoger dan 15 meter. Een proef wordt over 2 maanden begonnen in Eindhoven.

Studenten Rianne Dekker won voor het werken aan het systeem dit jaar een Brains-prijs en Ibis won als bedrijf de Herman Wijffels Innovatieprijs.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Ibis Power

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!