Testvluchten Solar Impulse 2 geslaagd, vliegtuig klaar voor vervolg wereldvlucht

UTRECHT – Zonnevliegtuig Solar Impulse 2 heeft sinds eind vorige maand de eerste vluchten weer gemaakt nadat het vliegtuig in juli van vorig jaar met technische problemen was gestrand op Hawaï.

Inmiddels is Solar Impulse alweer bijna 15 uur in de lucht geweest nadat de bemanning de batterijproblemen heeft gerepareerd. Medio april hopen initiatiefnemers Adre Borschberg en Bertrand Piccard de tocht om de wereld op zonne-energie te hervatten.

Voor Solar Impulse ontstonden de problemen tijdens het langste deel van de tocht, een vlucht van China naar Hawaï van ongeveer 7.000 kilometer. Een eerste poging voor deze tocht mislukte waarna een landing moest worden gemaakt in Japan.

Oververhit

Toen er toch werd besloten helemaal naar Hawaï te vliegen bleek tijdens de vlucht dat de batterijen oververhit raakten. Nieuwe batterijen waren nodig en de tocht om de wereld moest worden afgeblazen.

Nu alle systemen weer werken, wordt over ongeveer een maand de tocht vervolgd die uiteindelijk in Abu Dhabi weer moet eindigen. De volgende tocht voor Solar Impulse gaat waarschijnlijk 4 dagen duren en eindigt ergens aan de westkust van de Verenigde Staten. Waar het vliegtuig precies landt, hangt af van de weersomstandigheden.

Vervolgens wordt nog de grond aangeraakt in het midden van de VS, in New York en in Zuid-Europa of Noord-Afrika voordat Solar Impulse bij eindbestemming Abu Dhabi aankomt.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!