TNO-membraantechnologie wint MBR Global Water Award

Met het voorstel ‘Next Generation Memstill for affordable Clean Water and Electricity using Solar Energy‘ (MemPower), heeft TNO de MBR Global Water Award gewonnen in de categorie ‘Innovatieve Research & Development – Internationale Instituten’.

MemPower van TNO benut duurzame energiebronnen zoals zonnewarmte of restwarmte voor de productie van zeer zuiver water met membraandestillatie. Door toepassing van MemPower kost dit netto geen elektriciteit, maar wordt zelfs elektriciteit geproduceerd: schoon drinkwater én elektriciteit uit bijvoorbeeld zeewater.

Paul de Krom, chief executive officer van TNO, nam in Dubai de prijs in ontvangst uit handen van vicepresident en premier van de Verenigde Arabische Emiraten en Emir van Dubai sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Deze financiële toekenning zet TNO in om samen met KAHRAMAA en partijen in het Midden-Oosten de MemPower-technologie verder te ontwikkelen en in deze regio te demonstreren. Het was voor de 3e keer in korte tijd dat TNO een internationale prijs ontving voor toepassing van haar membraandestillatietechnologie.

In veel gebieden op de wereld is er een nijpend tekort aan goed drinkwater. ‘TNO heeft een methode ontwikkeld, de Memstill-technologie, om zeewater met behulp van membranen te ontzouten en hieruit zuiver drinkwater te winnen. Inmiddels is de techniek verder ontwikkeld naar MemPower, waarmee het mogelijk is om met slechts zonne- of restwarmte tegelijkertijd zowel drinkwater als elektriciteit te maken’, aldus onderzoeker Norbert Kuipers en business developer Khalil El Bakari.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!