TNO opent grootste zeewier processing lab ter wereld

TNO opent het grootste zeewier processing lab ter wereld. Het nieuwe laboratorium  wordt komende week bij ECN part of TNO in Petten officieel geopend.

Het verwerken van biomassa uit zeewier staat nog in de kinderschoenen. De ingebruikname van dit laboratorium is dan ook een eerste stap naar verdere ontwikkeling van technologie voor het omzetten van deze biomassa naar groene energie en grondstoffen. Het is het enige laboratorium ter wereld dat op deze schaal, 50 kilo zeewier per dag, is ingericht. In het lab kunnen proefbatches van zeewierproducten op kilobasis geproduceerd worden.

Het nieuwe lab stelt TNO in staat om samen met bedrijven en andere kennisinstellingen een impuls te geven aan de energietransitie en de vergroening van de chemiesector. Het potentieel van zeewier is groot: voedsel, veevoer, hoog- en laagwaardige chemicaliën en brandstoffen. Productie van biobrandstoffen en coproductie van grondstoffen voor de chemie krijgen in het lab speciale aandacht.

Het laboratorium bestaat uit  flexibel in te zetten testfaciliteiten, waarmee nieuwe verwerkingsmanieren van zeewier naar biobrandstoffen en groene grondstoffen kunnen worden ontwikkeld. Halffabricaten die in het lab geproduceerd kunnen worden, zijn bijvoorbeeld grondstoffen voor brandstoffen, grondstoffen voor duurzame plastics, grondstoffen voor textiel, zoetstoffen, antioxidanten en mineralen. (foto: TNO)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!