TU Delft gaat thuisaccu’s gebruiken in verschillende testprojecten

UTRECHT – De TU Delft gaat in 3 projecten thuisaccu’s, die op het moment erg in de belangstelling staan, gebruiken voor testen

Op 3 onderdelen gaan de thuisaccu’s aan de tand worden gevoeld: de bruikbaarheid voor intelligent energiebeheer, het opladen van elektrische voertuigen en gelijkstroomtechnologie.

In het eerste project gaat gekeken worden hoe een thuisaccu kan omgaan met de onbeheersbaarheid van zonnestraling. Hiervoor wordt een Nederlands huishouden door de universiteit nagebootst om te evalueren of de accu effectief is voor intelligent energiebeheer.

In het tweede project wordt een speciale omvormer getest met behulp van een drietal thuisaccu’s. De omvormer moet zonnepanelen, elektrische auto’s en het energienet met elkaar integreren. De thuisaccu’s worden gebruikt om de elektrische auto na te bootsen.

Gelijkstroom

Bij het derde project wordt een thuisaccu gebruikt om een distributienet op basis van gelijkstroom in plaats van wisselstroom te testen. De gedachte is om de nieuwe mogelijkheden van gelijkstroomtechnologie te gebruiken om systemen bestendiger te maken tegen storingen in het steeds complexer wordende elektriciteitsnet.

Het zou mogelijk moeten zijn om de beschikbare gedistribueerde energiebronnen in te zetten om ook bij gebruik van 100 procent hernieuwbare energie een hoge energiebeschikbaarheid te realiseren.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!