TU Delft maakt productie waterstof uit zonlicht efficiënter en goedkoper

AMSTERDAM – Onderzoekers van de technische universiteit in Delft hebben met een nieuwe goedkope methode waterstof uit zonlicht weten te maken met een efficiëntie van 5 procent.

Het maken van waterstof met zonnecellen Op termijn is zelfs een efficiëntie van 10 procent mogelijk legt promovendus Fatwa Abdi uit. Het onderzoek is gepubliceerd in de online editie van Nature Communications.

De onderzoekers combineerden een goedkope zonnecel met een foto-anode, een lichtgevoelig materiaal gemaakt uit een metaaloxide. Dit is al eens eerder gedaan, maar onderzoek Bernard Dam legt uit welke veranderingen zijn doorgebracht.

Efficiëntie verbetert sterk 

“De essentiële verbetering die de promovendus Fatwa Abdi nu heeft gerealiseerd, is het aanbrengen van een zogenoemde concentratie-gradiënt van wolfraam-atomen in het bismuthvanadaat. Deze wolfraam-atomen zorgen ervoor dat de efficiëntie van de foto-anode sterk is verbeterd.”

Dit leverde een conversie op waarbij 5 procent van al het zonlicht werd omgezet in 5 procent. “Die 5 procent is voor dit type opstelling een record. We denken dat op termijn een efficiëntie van 10 procent haalbaar is”, aldus Abdi.

Goedkoop en stabiel 

“Bovendien is de opzet goedkoop en stabiel. Het bismuthvanadaat kan eenvoudig gesprayd worden en is een zeer goedkoop materiaal dat als pigment in de verfindustrie wordt gebruikt. Ook de gebruikte zonnecel (amorf, double junction) is stabiel en goedkoop. In de toekomst kunnen we zelfs met de goedkoopste, single junction zonnecel werken.”

Lees er hier meer over 

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: TU Delft

6 gedachten over “TU Delft maakt productie waterstof uit zonlicht efficiënter en goedkoper

 • 14 oktober 2018 om 22:39
  Permalink

  2018底妝趨勢就是要「宛若天生」! 打造「零妝感無暇肌」這幾款氣墊必須入手 – FG彩妝保養 – FashionGuide 華人時尚專業評鑑 (圖片來源:各品牌/Imaxtree/PINTEREST),從近期2018各大精品的春夏大秀中,可以看到模特兒臉上,不管是什麼樣的妝容,底妝都是幾近「素顏」的「薄、透、亮」!有別於2017的霧感底妝,或是歐美彩妝過去一直以來的修容風潮,2018春夏這波「no…,

 • 21 oktober 2018 om 14:13
  Permalink

  BioBeauty 【HA+C玻尿酸喚白保濕系列】HA+C玻尿酸喚白保濕眼霜 Advanced Hydrating C Whitening Eye Creme EX的商品介紹 BioBeauty,HA+C玻尿酸喚白保濕系列,HA+C玻尿酸喚白保濕眼霜 Advanced Hydrating C Whitening Eye Creme EX

 • 22 november 2018 om 14:57
  Permalink

  LAURIE WHITWELL: Chris Coleman has hailed Gareth Bale’s 50th Wales cap as a fitting occasion, coming against the second ranked country in the world in a match of huge significance. Gareth Bale is only halfway there! Chris Coleman challenges Real Madrid star to notch a century ahead of 50th cap 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!