TU Delft wint voor de zesde keer World Solar Challenge

UTRECHT – Het Nuon Solar Team van de TU Delft heeft de World Solar Challenge, het officieuze wereldkampioenschap met zonneauto’s, gewonnen. Het team uit Twente werd tweede.

De studenten uit Delft wisten de laatste 180 kilometer een voorsprong van enkele minuten op de studenten uit Twente te behouden. Andere teams lagen al veel verder op achterstand.

Twente stond een groot deel van de 3.000 afgelegde kilometers vooraan, maar in de voorlaatste etappe maakte Delft een inhaalactie. De Red One van Solar Team Twente eindigde uiteindelijk op 2 minuten achterstand van de Nuna 8 van het Nuon Solar Team.

Weinig energie

De laatste korte etappe was het nog spannend door de bewolking, geeft het Nuon Solar Team aan. “Dat belemmerde de zon om via het zonnepaneel de accu op te laden. En die zonne-energie was hard nodig, want Nuna8 had op de laatste racedag niet veel energie meer in de accu.” Het zou zelfs niet zeker zijn of de start wel gehaald zou worden.

Voor het team uit Delft betekent het de zesde overwinning in de tweejaarlijkse race. Al eerder 2001,2003,2005,2007 en 2013 finishten ze op plek 1. In 2009 en 2011 kwam het Japanse team van Tokai als eerste over de streep.

Nuon Solar Team, World Solar Challenge,
©: Nuon Solar Team

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!