TU Eindhoven presenteert nieuwe zonneauto

AMSTERDAM – Het Solar Team van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft de nieuwe zonneauto gepresenteerd waarmee de wereldtitel tijdens de World Solar Challenge in Australië verdedigd moet worden.

De nieuwe auto heet de Stella Lux en heeft een bereik van 1.000 kilometer in Nederland. De nieuwe wagen heeft plaats voor 4 personen en is daarmee geschikt als gezinsauto. Ook heeft de auto een speciaal ontworpen navigatiesysteem.

De Stella Lux combineert aerodynamisch design met lichtgewicht materialen als carbon en aluminium. Met de zonnepanelen op het dak wekt de auto meer energie op dan dat ze verbruikt.

“Het energie-overschot kan aan het elektriciteitsnet geleverd worden en zou daarmee een bijdrage leveren aan het verbeteren van maatschappelijke problemen  op het gebied van energiegebruik”, aldus het team in een persbericht.

World Solar Challenge

De World Solar Challenge start op 18 oktober. Deelnemers moeten een afstand van 3.000 kilometer afleggen van Darwin naar Adelaide. Het Eindhovense team rijdt in de ‘Cruiser Class’, een klasse voor gezinsauto’s. Hierin ligt de nadruk op een praktische en gebruiksvriendelijke zonneauto in plaats van enkel een snelle auto. In 2013 won het team de titel in de Cruiser Class met zijn eerste auto Stella.

Dit jaar weegt het aspect snelheid zwaarder in de beoordeling dan in 2013. Het team was daarom verleid om een lichtere auto te maken, met minder zitplaatsen. Toch koos het team opnieuw voor een volwaardige gezinsauto. 

“Met de keuze om de vierpersoons auto op zonne-energie te verbeteren, willen we wederom winnen én bewijzen dat deze energie-positieve gezinsauto een realistisch toekomstscenario is.” aldus Tom Selten, Team Manager van Solar Team Eindhoven.         

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!