Tweede verticale bos gaat in Zwitserland verrijzen

UTRECHT – Het Zwitserse architectenbureau Stefano Boeri  heeft een wedstrijd gewonnen om opnieuw een verticaal bos te bouwen. Deze keer in Lausanne, Zwitserland.

Het bouwwerk wordt bedekt met honderden bomen en struiken die de lucht in de stad filteren, zuurstof produceren en de diversiteit promoten.

In totaal gaat het om 3.000 vierkante meter aan groen. De toren wordt 117 meter hoog en de bouw moet in 2017 van start gaan.

Het gaat om het twee verticale bos dat Stefano Boeri gaat laten bouwen. Een jaar geleden verrees het ‘Bosco Verticale’ in Milan. Dit gebouw is 110 meter hoog en heeft ongeveer 900 bomen.

400 appartementen

In het Italiaanse gebouw zitten 400 appartementen, die voor ongeveer 3.000 tot 12.000 euro per vierkante meter zijn verkocht. Het gebouw zorgt aan de ene kant voor het schoonhouden van de lucht, maar de bouwen helpen ook de temperatuur te regelen in de winter en de zomer en dempen geluidsoverlast.

Naast de voordelen is er ook kritiek op de plannen. Om het ‘Bosco Verticale’ te maken was een extra 4 miljoen euro nodig. Hiervoor had ook 859 hectare aan bos kunnen worden aangelegd.  

Verticaal bos,
©: Stefano Boeri
Verticaal bos,
©: Stefano Boeri
Verticaal bos,
©: Stefano Boeri

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!