Twentse studente ontwerpt vluchtelingentent met zonnecellen

UTRECHT – Een studente van de universiteit van Twente heeft als masteropdracht voor haar studie een opblaasbare vluchtelingentent met zonnefolie ontwikkeld.

De tent heeft LED-verlichting, mogelijkheden om apparatuur op te laden en in de toekomst kunnen de zonnepanelen mogelijk zelfs medische apparatuur van energie voorzien.

In de tent, van 6 keer 4 meter, zijn 8 zonnepanelen verwerkt met een totale oppervlakte van 7 vierkante meter.

De tent is in zo’n tien minuten volledig op te blazen, is op te delen in compartimenten en biedt plaats aan maximaal 16 personen. De tent bevat geen metalen onderdelen.

Dakconstructie

De zonnecellen zijn afkomstig van het Nederlandse HyET Solar. Samen met een conceptenbureau ontwierp studente Elena Findeisen (25) de tent. Zij zelf richtte zich op de dakconstructie en toepassing van de zonnepanelen.

“Ik ben ervan overtuigd dat nieuwe technologieën en de toepassing daarvan een grote bijdrage kunnen leveren aan onze kwaliteit van leven, dat geldt ook bij de vluchtelingencrisis”, vertelt Findeisen.

“Ik speelde al langer met het idee van een tent met zonnepanelen. Toen ik aan dit project begon, was de vluchtelingencrisis niet zo hevig als nu, maar ik denk dat ik nu een belangrijke toepassing heb gevonden.”

©: UT Twente
©: UT Twente

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!