Uitvinding Resato belangrijke prikkel ontwikkeling waterstofauto

Een uitvinding van het bedrijf Resato te Assen kan een belangrijke prikkel geven aan de opkomst van waterstofauto’s. Resato heeft namelijk 2 vulstations om waterstof te tanken ontwikkeld die goedkoper zijn dan reeds bestaande systemen.

Dit kan volgens algemeen directeur Rob Castien een doorbraak betekenen. Het vullen neemt wel meer tijd in beslag dan bij andere vulstations. Op dit moment is het zo dat er geen waterstofauto’s zijn omdat ze nergens kunnen tanken. Hier gaat volgens Castien niemand in investeren omdat er te weinig auto’s zijn om er gebruik van te maken. Dit is een vicieuze cirkel, maar Resato laat weten duidelijk te geloven in waterstof als medium van de toekomst en zet daar dan ook vol op in.

De specialiteit van het bedrijf is gericht op hogedruksystemen en watersnijmachines. Nu hebben ze een type vulstation ontwikkeld dat de naam ‘Fleetowner unit’ draagt, bedoeld voor bedrijven en/of overheden die hun wagenpark op waterstof willen laten rijden. Het station kan dan op het betreffende terrein worden geplaatst: het tanken kost ongeveer 1 uur. Als de auto’s buiten bedrijf zijn is dit mogelijk. Het 2e type is de zogeheten ‘Container unit’, en die kan bij tankstations langs de weg worden geplaatst. Met dit systeem duurt het tanken 10 tot 15 minuten, wat veel minder tijd in beslag neemt dan het opladen van elektrische auto’s. Beide waterstofvulstations kunnen op verschillende manieren worden bevoorraad door flessen en waterstofproductie ter plekke. Het prijsverschil ten aanzien van het bestaande aanbod is aanzienlijk: in plaats van 2 miljoen euro komt de ‘Container unit’ op 3 tot 4 ton.

De Holthausen Groep in Hoogezand zal in juni een vulstation in gebruik nemen. Over een tijd wordt er bij EnTranCe begonnen met de productie van waterstof. Later wordt dit ook overgeheveld naar Westpoort, het Groningse industrieterrein. De hier geproduceerde waterstof kan dan ook bij andere vulpunten elders in de regio worden aangeboden. Eerder deze week presenteerde Resato de uitvinding op de Hannover Messe. Hier bleek dat er veel interesse was in de ontwikkelingen binnen dit bedrijf, zowel van (plaatselijke) overheden als van het bedrijfsleven.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!