Deze ultra dunne zonnecellen kunnen om een pen worden gebogen

UTRECHT – Wetenschappers in Zuid-Korea hebben ultra dunne zonnecellen gemaakt die zo flexibel zijn dat ze om een pen heen gebogen kunnen worden.

Mogelijke toepassingen zijn draagbare elektronica zoals fitness trackers. De onderzoekers schrijven over hun uitvinding in het wetenschappelijke tijdschrift Applied Physics Letters.

De zonnecellen zijn zo buigzaam doordat ze ontzettend dun zijn. Jongho Lee, wetenschapper aan het instituut voor wetenschap en technologie in Gwangju, vertelt dat het materiaal 1 micrometer dik is.

Dunner dan een mensenhaar

Ter vergelijking, dit is ongeveer 100 keer dunner dan een gemiddelde mensenhaar en de meeste andere dunne zonnecellen zijn vaak al 2 tot 4 keer dikker.

Sommige onderzoeken resulteerden ook in zonnecellen van 1 micrometer, maar de Zuid-Koreaanse wetenschappers zeggen een nieuwe methode te hebben ontwikkeld waarbij minder materialen nodig zijn.

De onderzoekers gebruiken galliumarsenide om de zonnecellen van te maken. Ze gebruikten verder geen lijm in het fabricageproces omdat dit de zonnecellen dikker zou maken.

Lees er hier meer over 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!