Universiteit Amsterdam gaat bioplastic voor lego ontwikkelen

Met 4 onderzoeksprojecten maakt de nieuwe UvA onderzoeksgroep Industrial Sustainable Chemistry (ISC) een vliegende start. De ontwikkeling van een plastic uit biomassa en CO2 voor LEGO onderstreept de ambitie van de onderzoeksgroep.

De groep is onderdeel van het universitaire onderzoekszwaartepunt ‘Sustainable Chemistry’ en richt zich op de overgang naar een circulaire economie met materialen uit hernieuwbare grondstoffen, ter vervanging van materialen uit fossiele bronnen zoals aardolie.

De nieuwe onderzoeksgroep is gevestigd bij het Van ’t Hoff Institute for Molecular Sciences van de UvA.

Het plastic voor LEGO is onderdeel van het project Novel Rigid Bio-based Polyesters for potential large scale applications, kortweg RIBIPOL. Dit ontving steun uit het Innovatiefonds Chemie van NWO voor het aanstellen van 5 promovendi. LEGO en Avantium dragen er ook aan  bij, zowel financieel als in natura. Het doel van het project is om tot nieuwe biobased polyesters te komen, gemaakt uit commercieel beschikbare bouwstenen en geschikt voor grootschalige toepassingen. Samen met Avantium en speelgoedfabrikant LEGO hoopt de groep zo ‘groene’ materialen te ontwikkelen voor de productie van vezels, verpakkingen en de iconische bouwsteentjes.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!