Universiteit Twente wil drones gebruiken voor inspectie zonnepanelen

AMSTERDAM – De Universiteit van Twente werkt aan protocollen om drones te kunnen gebruiken voor het inspecteren van bijvoorbeeld zonnepanelen.

Dit meldt de universiteit vrijdag. De plannen zijn onderdeel van een project om meer drones in de bouwsector te gebruiken.

Zogenaamde i-drones kunnen volgens de universiteit gebruikt worden om niet-functionerende zonnecellen in zonnepanelen op te sporen. Nu worden dit soort problemen vaak pas opgespoord als de zonnepanelen te weinig produceren over langere tijd.

Andere toepassingen zijn het opsporen van isolatiegebreken bij gebouwen en het monitoren van de temperatuur van asfalt. Ook kunnen ze gebruikt worden voor de handheving van vergunningen en het opsporen van illegale bouwactiviteiten.

“Inspecteurs kunnen moeilijk over elke schutting gaan kijken, drones kunnen dat wel”, aldus Bram Entrop, docent aan de universiteit.

Doel is om de drones binnen 20 minuten een kantoorgebouw te laten inspecteren. Alle data uit de infraroodcamera moet automatisch in een systeem worden geanalyseerd.

“We ontwikkelen een protocol dat ervoor zorgt dat de acceptatie van drones in de bouw makkelijker wordt. Denk daarbij aan het in kaart brengen van vliegroutes, de afstand tot gebouwen, hoogte en hellinghoek” 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!