Utrechtse onderzoekers op zoek naar ‘Hollands zonnepaneel’

AMSTERDAM – Onderzoekers van de universiteit van Utrecht doen testen om te zien welk zonnepaneel het meest geschikt is voor het Hollandse klimaat. Volgens de wetenschappers kan de efficiëntie van een zonnepaneel wel met 5 tot 10 procent omhoog met de juiste configuratie.

Zonnepanelen op een dak van een huis in UrtechtDit vertelt Wilfried van Sark,  universitair docent zonne-energie in Utrecht, tegenover het Nederlands Dagblad.

Verschillende factoren hebben invloed op de efficiëntie van een zonnepaneel. Bijvoorbeeld hoe het licht is samengesteld, de tempratuur van een zonnepaneel en de verstrooiing van het licht.

Schuine lichtinval 

Volgens de onderzoekers is er in Nederland sprake van een schuine lichtinval met een lage tempratuur en een hoge verstrooiing.

Samen met een promovendus heeft Van Sark daarom 23 zonnepanelen die 7 verschillende technieken gebruiken geplaatst op het dak van de universiteit. Over een jaar moet duidelijk zijn waarom het ene paneel het nou beter doet dan het andere.

Heterogene zonnecel

Het onderzoek is onderdeel van een groter programma, het Utrecht Photovoltaic Outdoor Test Facility, dat een zogenaamde heterogene zonnecel probeert te maken. Deze cel bestaat uit dunne filmzonnecellen en de conventionele panelen van kristallijn silicium en kan in theorie een rendement bereiken van 25 procent.

Een gemiddeld zonnepaneel, vaak bestaande uit kristallijn silicium, heeft een conversieratio van rond de 20 procent. Wetenschap en het bedrijfsleven werken samen om deze nieuwe generatie zonnecellen mogelijk te maken.

Gerelateerde artikelen 

Foto copyright: Milieucentrum Utrecht

8 gedachten over “Utrechtse onderzoekers op zoek naar ‘Hollands zonnepaneel’

 • 17 oktober 2018 om 21:23
  Permalink

  NATURE`S SLIM BEAUTY 【Sun Wellbeing防曬系列】面部保濕防曬乳SPF30 Face-Lips Sun Cream SPF 30的商品介紹 NATURE`S SLIM BEAUTY,Sun Wellbeing防曬系列,面部保濕防曬乳SPF30 Face-Lips Sun Cream SPF 30

 • 18 oktober 2018 om 04:25
  Permalink

  每一小瓶的濃縮美白成分採用了高滲透度的麴酸EX。密集式的美白精華,有助帶來完美無暇、剔透亮澤的極緻亮白美肌。

 • 23 oktober 2018 om 00:44
  Permalink

  9合1升級保護,提升全面防護!!! 相比之前四合一的疫苗只能預防四種hpv病毒,70的相關癌症。 九合一可以預防9種hpv病毒,可預防高達90以上的子宮頸癌、外陰癌、陰道癌和肛門癌及癌前病變等。 HPV9合1子宮頸癌疫苗 Gardasil 功效 100 預防高危致癌的 HPV 16、18、31、33、45、52 及 58 型號 (可減低 90 患子宮頸癌、、90-95 肛門癌、85-90 外陰癌、80-85 陰道癌及相關癌前病變的風險) 100 減低引致生殖器官濕疣 (俗稱「椰菜花」) 的 HPV 6、11 型的感染 (可減低超過 90 患生殖器官濕疣的風險) 男性方面,能減低患上肛門癌、生殖器官濕疣 (俗稱「椰菜花」) 及傳播 HPV 病毒的風險 注射位置紅腫及痛、輕微發燒和頭痛,至今未有嚴重副作用記錄

 • 9 november 2018 om 00:02
  Permalink

  The Premier League has launched a new logo which will be used from next season onwards. The top-flight clubs decided in July to move away form a title sponsorship model. Premier League launches new logo for next season as lion is given a modern makeover after Barclays sponsorship ends

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!