Utrechtse wetenschapper ontwikkelt ‘glas-in-lood-zonnecellen’

AMSTERDAM – Een wetenschapper van de Universiteit in Utrecht (UU) heeft een bouwwerk met zonnecellen ontwikkeld die naar eigen zeggen zijn geïnspireerd op de schilderijen van PietMondriaan.

Een bouwwerk van gekleurde vakken kan op een zonnige dag genoeg energie leveren om 3 mobiele telefoons op te laden, zo meldt de universiteit dinsdag.

De panelen zijn ontwikkeld door UU-onderzoeker Wilfried van Sark en gebouwd door studenten van de Hogeschool Utrecht. Hij heeft in de panelen luminescente zonneconcentratoren van perspex verwerkt. Deze platen absorberen het zonlicht en concentreren het naar de zijkant van die platen.

Alle platen zijn gekoppeld aan smalle zonnecellen, die aan de zijkant zijn aangebracht. In totaal zijn in het ‘glas-in-lood’-paneel van 100 zonnecellen van 15 cm lang en 0,5 cm breed verwerkt. De aansluitingen zijn verborgen in het houten frame.

 “Het raam dat wij zo hebben gerealiseerd zet ongeveer een half procent van het opgevangen zonlicht om in elektriciteit”, legt Van Sark uit. “Dat levert op een zonnige dag voldoende energie op voor een batterij waarmee je drie mobiele telefoons kunt opladen.”

Het belang van onderzoek naar luminescente zonneconcentratoren strekt volgens Van Sark veel verder dan deze ‘Elektrische Mondriaan’. “De gekleurde platen bieden een esthetisch alternatief voor de bekende blauwe of zwarte zonnepanelen. Ook kunnen ze grootschalig worden geïntegreerd in de façades van kantoorgebouwen.”

Zonnecellen,
©: Universiteit Utrecht

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!