Van der Valk hotel maakt flexibiliteitsmarkt Nijmegen-Noord mogelijk

Met hulp van Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent zijn netbeheerder Liander en energieleverancier Scholt Energy Control een flexibiliteitsmarkt gestart in Nijmegen-Noord. Met het hotel zijn afspraken gemaakt over het energiegebruik.

Doordat het hotel zijn warmte-koudeopslaginstallatie (WKO) en een verwarmingsinstallatie op gas via een slim systeem kan laten aansturen, ontstaat er flexibiliteit en en sluiten de vraag en het aanbod van elektriciteit in dit gebied beter op elkaar aan. De eerste resultaten van de flexibiliteitsmarkt zijn positief en de deelnemende partijen doen ervaringen op nu het systeem in de dagelijkse praktijk wordt toegepast.

Als er een hoog energieverbruik is in Nijmegen-Noord gebruikt het hotel eerst de opgeslagen energie uit zijn warmtepompen, waarmee opgewarmd water vanuit de bodem wordt gepompt voor verwarming van het hotel en de warmwatervoorziening. Op momenten dat de elektriciteitsvraag piekt, schakelt Van der Valk over op een buffer van de WKO en in het uiterste geval op gas, zodat het stroomnetwerk ontlast wordt. Met behulp van slimme algoritmes en software, ontwikkeld door Scholt Energy Services in samenwerking met Enervalis, zijn deze schakelmomenten volledig geautomatiseerd.

Dankzij de warmtebuffer kan het hotel zonder problemen zijn gasten van voldoende warm water voorzien en de ruimtes in de zomer koel houden. Bovendien heeft het hotel hierdoor op bepaalde momenten minder elektriciteit nodig. De duurzame energie die het niet gebruikt komt daardoor beschikbaar voor huishoudens en bedrijven op het moment dat het aanbod van energie lokaal lager is. Van der Valk ontvangt hiervoor een vergoeding van Scholt Energy Control. Scholt biedt deze flexibiliteit aan Liander en andere partijen aan.

(foto: Van der Valk Hotel Nijmegen)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!